Πρώτος οικιστής της Θάσου ήταν ο Θάσος, γιος του Αγήνορα, του βασιλιά της Φοινίκης από τον οποίο πήρε και το όνομα του το νησί όμως πέρα από αυτό, υπάρχουν και κάποιες άλλες απόψεις καταγεγραμμένες και εγκυρότερες ίσως σχετικά με τη προέλευση της ονομασίας του νησιού. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το όνομα της Θάσου σχετίζεται ετυμολογικά με το όνομα Δάσος.
Aνάμεσα στις δύο αυτές κορυφές θα δείτε όμορφα χωριά και καταπράσινες εύφορες κοιλάδες. Όσο για τις παραλίες… με την σκιά των πεύκων να φτάνει την ακρογιαλιά! Ένα άλλο θετικό της Θάσου είναι οι δρόμοι της. Υπάρχει δρόμος, άσφαλτος, που «κυκλώνει» όλο το νησί. Τα επίνεια των μεσόγειων χωριών ονομάζονται «σκάλες». ‘Έτσι έχουμε Σκάλα Πρίνου, Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Καλλιράχης, Ποτός.
Σχεδόν απέναντι από τις εκβολές του ποταμού Νέστου το καταπράσινο νησί της Θάσου έχει σχήμα ελλειψοειδές, με την ακτογραμμή να σχηματίζει κλειστούς όρμους και ανοιχτούς κόλπους αλλά και μικρά ακρωτήρια. Η συνολική έκταση είναι 398τ.χλμ και το εσωτερικό του είναι έντονα ορεινό, με πιο ψηλές κορυφές στο βουνό Υψάριο (Ψαριό 1.203μ) και ο Προφήτης Ηλίας (1.106μ).